Dostupni podaci iz Pule o kvaliteti zraka

Objavljeno: 17. siječnja 2023. u 12:00h

Nakon testnog perioda rada, na portalu su dostupni podaci o trenutnoj kvaliteti zraka na području grada Pule. Projekt naziva “Kakav zrak udišemo” sufinancirala je Zaklada Adris, o čemu smo već pisali.


Podaci o razini čestica PM 1, PM 2.5, PM 10 pristižu na portal svakih 5 minuta, a možete ih pratiti ovdje, kao i u tabličnom prikazu. Osim primarnih parametara na koji su nam od glavne važnosti, oprema mjeri i temperaturu te vlažnost zraka.

Podatke trajno spremamo u arhivu,  a temelju njih izrađuju se satni, dnevni i mjesečni procjeci kvalitete zraka.

Postaju smo instalirali na vrlu zanimljivu lokaciju, na krov 4-katnice u Kaštanjeru. To nam je vrlo važno zbog cirkulacije zraka, kako bi senzori bili otvoreni prema svim stranama svijeta.

Od zanimljivosti koje smo zabilježili u prvim tjednima rada, primijetili smo kako kvaliteta zraka podosta oscilira, međutim danas, u utorak, kvaliteta je vrlo dobra! To možemo povezati s prolazno jakom burom koja je zapuhala, ali za zaključke je još prerano!

Zahvaljujemo se još jednom Zakladi Adris koja je prepoznala vrijednost ovog projekta i sufinancirala ga, hvala! (P.R./IM).

Povezane vijesti