Orihi na Barbanštini bogatiji za meteorološku postaju

Objavljeno: 08. srpnja 2024. u 18:15h

Orihi, malo, ali po mnogočemu veliko mjesto na Barbanštini, odnedavno je bogatije za automatsku meteorološku postaju čije podatke možete pratiti ovdje. Postaja prikuplja podatke o temperaturi i vlažnosti zraka, smjeru i brzini vjetra te oborinama, te ih u gotovo realnom vremenu šalje na Istramet. Ovi podaci će biti od naročite važnosti poljoprivrednicima, turistima, ali i svim ljubiteljima meteorologije.


Postaju smo instalirali na inicijativu dugogodišnjeg bivšeg načelnika općine Denisa Kontošića, uz terensku podršku predsjednika Mjesnog odbora Petehi, Damira Kontošića. Općina Barban sponzorirala je opremu, dok se za stabilnu internet vezu pobrinuo Tehnoline Telekom.

Orihi su smješteni 5 kilometara zapadno od Barbana, na oko 300 metara nadmorske visine. Mjesto ima bogatu povijest, a spominje se još u kontekstu prvog doseljavanja Slavena krajem 6. stoljeća. Danas su žitelji uglavnom usmjereni na turizam, kulturne događaje i male obiteljske biznise.

Petar Radovan (Istramet), Damir Kontošić (predsjednik MO Petehi) i Livio Radovan (Istramet)

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u projektu, a naročito Općini Barban na sponzorstvu te Damiru Kontošiću na gostoprimstvu. (P.R./IM).

Povezane vijesti