Tisuće mrtvih u Libiji nakon što su popustile brane zbog velikih količina kiše

Objavljeno: 12. rujna 2023. u 08:04h

Tisuće ljudi stradalo je u Libiji nakon što je oluja Daniel donijela toliko kiše sjeveroistoku zemlje da su dvije brane popustile, noseći cijele četvrti u more, prenose CNN i ostali mediji.


U teško pogođenom gradu Derni, prema izjavama Othmana Abduljalila, ministra zdravstva u vladi koju podržava istočni parlament Libije, preminulo je više od 2000 ljudi, dok se oko 6000 još uvijek vode kao nestali. “Situacija u Derni je katastrofalna… Tijela još uvijek leže na mnogim mjestima”, izjavio je Abduljalil za libijsku televiziju Almasar iz Derne u ponedjeljak.

Opisujući Dernu kao “grad duhova”, Abduljalil je rekao da su dijelovi grada bili izolirani zbog poplava. Pozvao je međunarodnu zajednicu na pomoć, naglasivši potrebu za timovima za potragu i spašavanje.

Crveni polumjesec Libije ranije je procijenio da je u Derni preminulo više od 300 ljudi, prema objavi na društvenim mrežama.

Ahmed Mismari, glasnogovornik Libijske narodne vojske sa sjedištem na istoku, izjavio je da su dvije brane srušene pod pritiskom poplava. “Kao posljedica toga, tri mosta su uništena. Bujica je odnijela cijele četvrti, koje su na kraju završile u moru,” rekao je.

Oluja je prošlog tjedna donijela katastrofalne poplave Grčkoj prije nego što se preselila na Mediteran i razvila se u tropsku oluju poznatu kao “medicane”. Ovi sustavi mogu donijeti opasne uvjete Mediteranskom moru i priobalnim zemljama, slično tropskim olujama i uraganima na Atlantiku ili tajfunima na Pacifiku.

Ostaci oluje trenutno pogađaju sjevernu Libiju i polako se kreću prema sjevernom Egiptu. Očekuje se da bi količina padalina u sljedeća dva dana mogla doseći 50 mm, iako ova regija u prosjeku ima manje od 10 mm kiše tijekom cijelog rujna. (IM).

Povezane vijesti