Grčka od početka tjedna lokalno potopljena s preko 1000 mm kiše, a za vikend i utjecaj medicanea

Objavljeno: 07. rujna 2023. u 12:25h

Grčka i okolne zemlje danima se nalaze pod utjecajem snažne ciklone, Daniel, koja je zemlju od početka tjedna lokalno potopila i s preko 1000 mm kiše, a problemi s poplavama i obilnim oborinama zabilježeni su i u dijelovima Turske i Bugarske. U Zagori u Grčkoj, 5.rujna palo je čak 528 mm kiše u samo 10 sati padanja, a samo u dva dana čak 889 mm oborine.


Dakako, uz tako obilnu oborinu, bujične poplave su neizbježne, a s njima nažalost i ljudske žrtve. Na području Grčke, Bugarske i Turske, život je izgubilo najmanje 14 osoba.

Trenutna karta sinoptičke situacije njemačkog DWD-a otkriva da se naši krajevi nalaze pod utjecajem grebena sa sjeverozapada, dok nad Jonskim moem stacionira ciklona Daniel koja je Grčku i okolne zemlje doslovno potopila.

 

Njen utjecaj nastavit će se i prema kraju tjedna kada bi Daniel mogao ponovno ojačati i prerasti u mediteranski uragan – medicane. To znači novu veću količinu oborine i dosta vjetra ionako teško stradalom području, iako će glavnina utjecaja medicanea osjetiti se na Malti i Siciliji. Medicane bi trebao nastati u subotu, a zatim se raspasti do ponedjeljka. (B.G./IM)

 

U nedjelju sredinom dana uz obalu Afrike trebao bi se nalaziti medicane. Izvor: MeteoAdriatic

Povezane vijesti