Medicane Daniel najsmrtonosniji sustav u svijetu još od 2008. godine

Objavljeno: 15. rujna 2023. u 13:30h

U jednom od naših tekstova kada smo pisali o tome što je to medicane spomenuli smo da iako ne moraju biti s ekstremnim brzinama vjetra da itekako mogu opasni. Nažalost, potvrda za to nije se čekala dugo.


Najsmrtonosniji vremenski događaj u 2023. godini do danas nosi ime medicanea Daniel. Formirao se kao niskotlačni sustav oko 4. rujna 2023. u Jonskom moru te zahvatio Grčku, Bugarsku i Tursku poplavama. Zatim je prošao tropsku tranziciju te od 5. rujna postao i medicaneom, kojeg su grčki meteorolozi nazvali Daniel. Stjecao je suptropske karakteristike te se kretao prema obali Libije, gdje je izazvao katastrofalne poplave prije nego što se 12. rujna nad kopnom Libije u potpunosti raspao. Medicane Daniel postao je najsmrtonosniji i najskuplji mediteranski tropski ciklon ikad zabilježen, te najsmrtonosniji ciklon na svjetskoj razini od ciklona Nargis 2008. godine.

 

Medicane Daniel na satelitskom prikazu od 9. rujna. Izvor: Sat24.com

 

Na području Grčke, Bugarske, Turske i Libije, ukupno je smrtno stradalo preko 11.000 ljudi, a procjenjuje se da će te brojke rasti i na gotovo 20.000.

U Grčkoj je oluja označena najsmrtonosnijom u zabilježenoj povijesti, s jakim kišama koje su uzrokovale poplave i prouzročile štetu veću od 2 milijarde eura. Samo u jednom danu (5. rujna) na postaji u selu Zagora, izmjereno je nevjerojatnih 1092 mm kiše, pet puta više od grčkog prosjeka za rujan. Obilnih oborina bilo je i u drugim pogođenim zemljama.
Najviše žrtava zabilježeno je u Libiji, gdje su obilne kiše prouzročile katastrofalne poplave i probijanje brana Derna i Mansour, zbog čega se rijeka Wadi Derna izlila iz svog korita te se proširila po 50 metara sa svake strane korita te se sručila na grad Derna. Spominje se podatak kako je visina bujičnog vala koji je nastao naglim kolapsom brana pri ulasku u grad Derna bila čak sedam metara!

Smatra se da je Daniel imao snažan utjecaj na šire područje zbog činjenice što se nalazio za vrijeme djelovanja tzv. omega bloka.

Omega blok je meteorološki pojam koji označava dugotrajnu i stabilnu atmosfersku konfiguraciju u kojoj visokotlačno područje postaje smješteno između dvaju zona niskog tlaka. Ova konfiguracija dobiva ime po sličnosti s grčkim slovom Ω (omega), jer oblik izobara (linija jednakog tlaka) podsjeća na to slovo.

Ključna karakteristika omega bloka je to da se visokotlačno područje djelomično ili potpuno zaustavlja, što može rezultirati dugotrajnim vremenskim uvjetima u određenim područjima. Na primjer, područje između visokog tlaka (gornjeg dijela slova Ω) i dvaju niskih tlakova (donjeg dijela slova Ω) obično doživljava stabilno, suho, i sunčano vrijeme, dok područja unutar niskih tlakova mogu biti izložena kiši, olujama, ili drugim vremenskim ekstremima.

Primjer omega bloka, na prognostičkim kartama za 19. rujna. Izvor: IstraMet

Omega blokovi često rezultiraju dugotrajnim vremenskim anomalijama i mogu imati značajan utjecaj na klimu i vremenske uvjete u regijama koje su im izložene. Ovi blokovi obično traju nekoliko dana do nekoliko tjedana prije nego što se atmosferska konfiguracija promijeni i normalni vremenski uzorak se obnovi. (B.G/IM)

Povezane vijesti