Lokve treba spasiti, pred očima nam nestaje cijeli jedan ekosustav!

Objavljeno: 23. srpnja 2022. u 21:53h

Lokve su važan dio autohtonog istarskog ekosustava koji nam nestaje pred očima. Političarima i raznim profesionalnim aktivistima puna su usta klimatskih promjena, dok se istovremeno na prilagodbi novonastalim meteorološkim uvjetima radi malo ili nimalo.


U cijeloj Istri prisutna je dugotrajna 13-mjesečna hidrološka suša. Mnogobrojne lokve su presušile, uključujući neke velike koje gotovo nikad ne ostaju bez vode. Ugrožen je cijeli ekosustav, a pred očima nam nestaju ovi važni vodeni resursi koji su sastavni dio našeg autohtonog ekosustava.

Jako teško je naći održavanu lokvu koja se u kritičnim situacijama nadopunjuje vodom, iako bi jedno nadopunjavanje koštalo kao punjenje prosječnog bazena, riječ je dakle 50-ak kubika vode. Iako lovci održavaju mnogobrojna korita o čemu smo već pisali, to nije usporedivo s prirodnim lokvama koje su izvor bioraznolikosti.

Lokalna samouprava gotovo ništa ne radi po tom pitanju, a trebala bi. Iako je bilo inicijativa po pitanju održavanja lokvi, u praksi to nije zaživjelo. U proračunima općina i županije trebala bi se naći sredstava za organizirane akcije održavanja i nadopunjavanja lokvi, kako bi pomogli flori i fauni u prilagodbi novim uvjetima, što će nam priroda zasigurno višestruko vratiti. (Petar Radovan/Istramet).

Lokva Korneda kod Anžići i odumiranje biljnog i životinjskog svijeta. Foto: Petar Radovan

Povezane vijesti