Zabrana javnih vatrometa može biti katastrofalna odluka, dovodi do još više pucanja i zagađenja

Objavljeno: 31. prosinca 2023. u 09:46h

U posljednje vrijeme, brojni hrvatski gradovi, uključujući i neke istarske, odlučili su prekinuti tradiciju i odustati od novogodišnjih vatrometa. To je potencijalno katastrofalna odluka koja može rezultirati neželjenim i kontraproduktivnim posljedicama.


Prema mišljenju političara, zabrana javnih vatrometa trebala bi smanjiti buku i stres za životinje te potaknuti građane na tiše proslave. Međutim, realnost pokazuje drugačiju sliku. Umjesto smanjenja buke, svjedočimo porastu kupovine privatnih vatrometa, petardi, a prema brojnim komentarima na društvenim mrežama buja i crno tržište pirotehničkih sredstava.

Umjesto da svi uživamo u 10-ak minuta veličanstvenog javnog vatrometa, došli smo u situaciju da gotovo svaka obitelj puca svoj privatni vatromet, što ne samo da povećava buku, već i stvara dodatni stres za životinje na cijelom naseljenom području.

Osim toga, javni vatrometi su pod nadzorom profesionalaca, dok s privatnim vatrometima, nerijetko i snažnim baterijama koje mogu sadržavati 700-800 grama eksplozivne mase može rukovati svaka punoljetna osoba.

Ovdje se postavlja pitanje efikasnosti i dosljednosti ovakvih odluka. Da li gradovi, usvajanjem ovakvih mjera, zapravo postižu željeni cilj ili, paradoksalno, doprinose stvaranju problema koji su nastojali izbjeći? Misle ni zaista na ekologiju i životinje ili se na podmukao način dodvoravaju određenim interesnim skupinama te neizravno potiču veću prodaju pirotehnike?

Svakako bi trebalo preispitati logičnost ovakvih odluka i pristupiti problemu na sveobuhvatan i promišljen način koji uključuje edukaciju javnosti, regulaciju prodaje pirotehnike i istraživanje alternativnih načina proslave, jer kažu kako je put u pakao popločen dobrim namjerama.

Iako je zabrana vatrometa možda motivirana plemenitim ciljevima, neophodno je razmotriti stvarne posljedice takvih mjera, usprkos pritisku raznih interesnih skupina koje se nerijetko skrivaju iza zaštite životinja.

Možda bi bilo bolje organizirati spektakularne javne vatromete na unaprijed određenim lokacijama, kao i dobro organizirane javne proslave, što bi vjerojatno doprinijelo zajedničkom slavlju, bez potrebe za višednevnim pucanjem privatnih vatrometnih baterija, petarda i raznih ilegalnih sredstava koje znaju dovesti do trajnih posljedica. (Petar Radovan/Istramet).

Povezane vijesti