Vrijeme nam se ekstremizira. U Novigradu u 1 sat pala mjesečna količina kiše

Objavljeno: 30. svibnja 2024. u 22:02h

Jako pogoršanje vremena večeras je zahvatilo Istru. Lokalno je pala već ekstremna količina kiše, ali tu nije kraj nestabilnostima koje će nas pratiti i u idućim satima.


U Novigradu je večeras palo gotovo 80 mm kiše u samo sat vremena, što je količina koju se očekuje tijekom cijelog svibnja, dakle 31 dana. Ukupna suma oborina od ove promjene vremena u dijelovima poluotoka mogla bi prijeći i 150 mm.

Velika količina kiša uzrokovala je lokalne bujične poplave, zbog čega su vatrogasci imali pune ruke posla. Otežano se prometuje i na nekim cestama jer je dio kolnika pod vodom.

Da će fronta biti žestoka, moglo se vidjeti već jutros, na priloženoj ubrzanoj snimci možemo uočiti izraženo smicanje u zraku, što je jedan od čimbenika koji utječe na snagu konvektivnih aktivnosti. Naravno, uz sve ostale čimbenike, o čemu smo detaljnije pisali jučer.

Prethodnica fronte, jaka smicanja jutros na istarskom nebu:

Nakon sjeverozapada i sjevera Istre gdje je do 22 sata palo između 35 i 90 mm kiše, večeras je atmosfera naglo eksplodirala i na jugu Istre, tik do Pule. Iznimno snažan sustav prema prvim dojavama donosi obilnu kišu, ali i i tuču! (P.R./IM).

Povezane vijesti