Kraj tjedna donosi jako pogoršanje vremena, moguće nevrijeme, bujične poplave…

Objavljeno: 29. svibnja 2024. u 11:24h

Nakon jučerašnjih konvektivnih aktivnosti koje su naročito pogodile kopneni dio Hrvatske gdje ima i materijalne štete, jako pogoršanje vremena stiže i u Istru.


U četvrtak će se vrijeme postupno destabilizirati uz lokalne grmljavinske pljuskove, naročito poslijepodne i u drugom dijelu dana. Glavnina pogoršanja stiže u noći na petak kada bi moglo doći do razvoja jačih sustava uz velike količine kiše (i do 100 mm!) u kraćem periodu.

Takva situacija može uzrokovati lokalna plavljenja i bujične poplave, a treba računati i na čestu pojavu intenzivne grmljavine i udara munja. Zapuhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, dok za vrijeme intenzivnih neverina može biti jakog vjetra promjenjivog smjera.

U noći na petak bit će vrlo izraženih nestabilnosti, izvor: WRF, Istramet

Slično stanje očekuje cijelu regiju, ali najpogođenije će biti susjedne države, naročito dio Slovenije, Austrija i sjever Italije gdje suma oborina u idućih 7 dana zaista izgleda impresivno.

Uzrok takvog razvoja situacije je dolina sa sjeverozapada, ali i visinska ciklona koja bi se danima mogla zadržavati oko Genovskog zaljeva. U takvoj situaciji, nakon nastupa glavnine pogoršanja vremena u četvrtak i petak, ni u danima iza ne bi mogli govoriti o dugotrajnijoj stabilizaciji vremena.

Suma oborina u idućih 7 dana u Europi, izvor: Istramet

Temperature zraka kretat će se oko prosjeka za doba godine, ili će početkom lipnja čak biti i malo niže od uobičajenih vrijednosti. Značajnije temperaturne oscilacije nas ne očekuju u predstojećem razdoblju, a samim time ni dolazak ljetnih vrijednosti! (P.R./IM).

Visinska ciklona mogla bi podržavati nestabilno vrijeme i u prvoj dekadi lipnja, izvor: Istramet

Povezane vijesti