Razmjere ekstrema u SAD-u teško je zamisliti dok se ne pogledaju ove karte

Objavljeno: 23. prosinca 2022. u 15:01h

Ekstreman prodor hladnog polarnog zraka ovih se dana širi sjevernom Amerikom. Riječ je o iznimnom događaju koji donosi ekstremne temperature zraka velikom dijelu kontinenta.


Hladna fronta brzo se širi kopnenim područjem, a pošto nema veće fizičke barijere u vidu planinskih masiva, nije rijetkost da temperature zraka doslovce preko noći padnu 30 °C. Stanovnici nekih gradova išli su spavati na +15 °C, a probudili se na -20 °C.

Na priloženoj karti možemo vidjeti izmjerene temperature zraka na meteorološkim postajama, te kako se hladan prodire duboko na jug. Čak i na obali Teksasa temperature zraka padaju duboko ispod 0 °C, a koliko je to zaista ekstremno saznajte u nastavku teksta.

Temperature zraka u SAD-u – hladna fronta napreduje (Meteociel)

Mnogi ljudi ne percipiraju ispravno koliko zapravo duboko na jug prodire ova iznimna hladnoća. Zamislite situaciju da u Splitu mjerimo -30 °C, na afričkoj obali pada snijeg na -8 °C, a ekstremna hladnoća dopre sve do juga Egipta! Upravo se to događa u SAD-u.

Hladna fronta dostići će čak i geografske širine Katara. Trenutno je u Brownsvilleu -2 °C, a grad se nalazi na obali Meksičkog zaljeva na geografskoj širini Dohe! Gradovi koji se nalazi na geografskoj širini Hrvatske – bolje ne razmišljati o tome, tamo je pravo ledeno doba. (P.R./IM).

Europski gradovi preslikani na teritorij sjeverne Amerike prema geografskoj širini, izvor: vividmaps.com

Povezane vijesti