Ogromna količina saharskog pijeska stigla do Grčke, stiže li ponovno i do nas?

Objavljeno: 24. travnja 2024. u 21:24h

Fotografije i video zapisi koji ovih dana stižu iz Grčke djeluju kao da su provučeni kroz filter, ali možda i nisu, u što ne možemo biti sigurni. Karte ipak ne lažu, a i prema pisanju tamošnjih medija, u Grčku je u atmosferskoj rijeci s jugozapada stigla možda i rekordna količina afričkog pijeska!


Građanima se savjetuje da izbjegavaju boravak na otvorenom zbog povećanog broja čestica, što može otežati disanje i uzrokovati brojne zdravstvene smetnje kod osjetljivog dijela populacije. Značajno je smanjena i vidljivost, a evo kako to izgleda iz objektiva korisnika X-a!

Prema prognozama grčkog SKIRON-a, trenutno iznad područja Grčke i Turske pa sve do istočne Europe putuje ogromna količina saharskog pijeska, ali tek iznad Grčke to značajnije utječe i na koncentraciju prašine u nižim slojevima atmosfere.

Početkom idućeg tjedna s jačanjem jugozapadnih strujanja određena količina saharske prašine stiže do nas, ali prema prvim prognozama koncentracija pri tlu ne bi se trebala značajnije povećati (3. slika), međutim vrijedi popratiti stanje u idućim danima.

Prije karata, pogledamo kako je to izgledalo 31.03. iznad središnje Hrvatske gdje se gornji sloj sloja zraka s velikom koncentracijom saharske prašine kretao između 3000 i 5000 m.

Ukupna prašina u atmosferi 24.04., izvor: SKIRON
Ukupna prašina u atmosferi 29.04., izvor: SKIRON
Koncentracija prašine ipak ne bi trebala porasti na ekstremne vrijednosti kao u Grčkoj? Stanje 29.04., izvor: SKIRON

Zanimljivo kako se i oko ovog fenomena sve češće javljaju i teorije zavjere kako se ta silna prašina prenosi putničkim zrakoplovima (?!), a nastao je i pojam sandstrails. Nema druge nego malo se našaliti s takvim lakomislenim dijelom građanstva! (P.R./IM).

Povezane vijesti