Za vikend sve izglednije zahladnjenje, ali s burom i bez obilne kiše

Objavljeno: 23. svibnja 2022. u 22:11h

Ovogodišnji svibanj protječe u znaku ljetnog vremena, a temperature zraka povremeno dostižu srpanjske vrijednosti, dakle primjerenije su srcu ljeta. To će se za vikend promijeniti.


Prema večerašnjim prognostičkim modelima u subotu valja očekivati hladnu frontu. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima vjerojatno s olujnim udarima, ali pljuskovi i grmljavina bit će uglavnom rezervirani za kopneni dio Hrvatske.

U subotu ponovno bura, izvor: WRF/Istramet

Modeli zasad ne sugeriraju na konkretne oborine u Istri koja je već pogođena sušom koja traje mjesecima. Kiša bi bila itekako potrebna poljoprivrednicima, ali prema svemu sudeći glavna karakteristika promjene vremena ponovno će biti bura, a ne kiša, što je obrazac koji nas prati godinu dana.

Temperatura zraka snizit će se za 10-ak stupnjeva Celzija, a zahladnjenje očekuje i veći dio središnje te zapadnu Europu gdje će biti jačih nevremena uz obilje oborina. Nažalost, stvaranje ozbiljne ciklone koja bi našem kraju donijela toliku željenu kišu nije izgledno. (P.R./IM).

Prema svemu sudeći očekuje nas škrta oborinska fronta, izvor: WRF/Istramet
Oborinski završetak svibnja u Europi, izvor: WRF/Istramet

Povezane vijesti