Vikend u znaku olujnih udara bure, početkom idućeg tjedna prijeti mraz

Objavljeno: 14. travnja 2022. u 13:57h

Nakon sunčanih i ugodno toplih proljetnih dana, pred nama je nova promjena vremena, ali ponovno nam ne donosi kišu već samo buru.


Atmosfera će u gorju destabilizirati već sutra poslijepodne kada prvenstveno u Gorskom kotaru može biti grmljavinskih pljuskova. Slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar postupno će zamijeniti sjeverac i bura.

S intenziviranjem dotoka hladnog zraka bura će u subotu posvuda jačati, a u drugom dijelu dana bit će umjerena i jaka s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Temperature zraka snizit će se za 5-10 °C, a osjećaju hladnijeg vremena doprinosit će vjetar.

Kiša se ponovno ne očekuje, a bura će dodatno isušivati tlo. Već je prošla 15 dana od posljednje konkretnije kiše u Istri, a mogućnost nove postoji tek početkom 3. dekade mjeseca. Podsjetimo kako je prošla hladna fronta nešto kiše (15-ak mm) donijela tek Umaštini.

Sa slabljenjem vjetra i noćnih ohlađivanjem početkom novog tjedna prijeti nam i mraz, međutim prema trenutnim modelima samo na određeni mikrolokalitetima podložnim brzom ohlađivanju. (P.R./IM).

Udari bure krajem subote (WRF, Istramet)
Udari bure krajem subote (WRF, Istramet)
U ponedjeljak ujutro prijeti mraz (WRF, Istramet)

Povezane vijesti