VIDEO: Zima konačno počinje sa snijegom u četvrtak, a možda i nešto više…

Objavljeno: 17. siječnja 2023. u 12:23h

Prošli smo polovicu klimatološke zime, a pravog zimskog vremena još nismo imali, međutim ono stiže.


Nakon današnjeg jesenskog kišnog vala, u srijedu očekujemo nastavak promjenjivog vremena, dok od četvrtka ulazimo u zimu. Oborinski val koji bi trebao stići sredinom dana s padom temperature zraka mogao bi snijeg donijeti i središnjem dijelu Istre, o čemu možete više čitati u našoj trodnevnoj prognozi.

Tip oborine sredinom četvrtka (tirkizna-snijeg)

U petak nam slijedi postupno smirivanje vremena, međutim i dalje će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost slabih oborina. Zapuhat će bura koja će doprinositi osjećaju osjetno hladnijeg vremena u odnosu na proteklo razdoblje.

Zahvaljujući dotoku sve hladnijeg, ali i ne posve stabilnog zraka, vikend i početak idućeg tjedna donosi nam djelomice sunčano i hladno siječanjsko vrijeme s burom. Značajnije oborine na istarskom području nisu izgledne, međutim u kontinentalnoj Hrvatskoj povremeno će padati snijeg uz niske temperature zraka.

Temperature zraka u noći na nedjelju

Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, ne možemo ne spomenuti kako zima ima puno potencijala da pokaže zube. Na sjeveroistoku kontinenta ponovno će se gomilati velika količina hladog zraka koji u slučaju povoljnije sinoptičke situacije brzo može prodrijeti i do naših krajeva.

Znalci su sigurno već zamijetili i naglo zagrijavanje stratosfere, takozvani SSW koji može uzrokovati daljnju dezintegraciju polarnog vrloga i omogućiti prodor polarne hladnoće u niže geografske širine.

Primjerice, zima 2012. godine bila je oštra upravo zahvaljujući spletu okolnosti do kojih je doveo SSW, ali o tome više u idućim najavama…(P.R./IM).

Povezane vijesti