VIDEO: Snijeg iznenadio središnju Istru, palo do 5 centimetara

Objavljeno: 19. siječnja 2024. u 19:38h

Jaka hladna fronta danas je donijela snijeg velikom dijelu kopnene Hrvatske, pa tako i unutrašnjosti Istre gdje je lokalno došlo do stvaranja tanjeg pokrivača, što je predvidio tek manji dio modela.


Prije svega moramo se osvrnuti na prognostičke modele i spomenuti kako je ovu situaciju danima unaprijed najbolje predvidio njemački ICON, dok su DHMZ-ov ALADIN, ECMWF i naš WRF naginjali na kišnu varijantu ili na brz prestanak oborina kao posljedicu jake i olujne bure. Prognostički modeli Meteoadriatica naginjali su prema snježnoj varijanti, te možemo reći kako su i oni dobro predvidjeli situaciju.

Usprkos predviđanju većeg dijela modela, nakon zahladnjenja oborine su se zadržale dovoljno dugo da središnjoj Istri donesu između 1 i 5 centimetara snijega. Iako nije riječ o obilnijim količinama, ovaj je pokrivač prvi u životu mnogoj djeci koja su se razveselila. Da se ne lažemo, razveselili smo se i mi stariji koji volimo snijeg i željno ga iščekujemo tijekom zimskih mjeseci.

Prolazno umjeren i jak snijeg lokalno je otežavao promet, a dio vozača s ljetnim gumama privremeno se zaustavio uz cestu, što je svakako bila dobra ideja. Zimska služba brzo je krenula u akciju te su se ralice odmah nakon jačanja snijega našle na prometnicama. Na dionicama kojima smo prošli (Pazin-Poreč) nije bilo većih problema u prometu.

Snijeg je vrlo nisko pao i na riječkom području, a u jednom trenutku za vrijeme najjačeg intenziteta padanja oko Učke se javila i grmljavina, što je rijedak meteorološki događaj. Jaka i olujna bura na tom je području doprinosila dojmu ozbiljne zimske promjene vremena.

Snijeg je navečer posvuda prestao, a na sjeverozapadu su se ukazale Alpe, što je gotovo siguran predznak smirivanja vremena. Noćašnje razvedravanje omogućit će brzi pad temperature zraka, stoga nas sutra očekuju zamjetniji minusi. To će omogućiti zadržavanje snijega, tako da ćemo i u subotu u središnjoj Istri moći uživati u snježnim radostima.

Još u subotu puhat će umjerena i jaka bura koja će pojačavati dojam hladnog vremena, međutim već u nedjelju slijedi njezino slabljenje i porast dnevnih temperatura zraka na 10-ak stupnjeva Celzija. Noći će i dalje biti razmjerno hladne uz mraz. (P.R./IM).

Povezane vijesti