Večeras stiže fronta, ali prognoza za idući tjedan obećava

Objavljeno: 10. ožujka 2024. u 14:54h

Nedjelju obilježava oblačno i vrlo vjetrovito vrijeme s povremenom kišom. Promjena vremena kulminirat će večeras s prolaskom intenzivne fronte koja donosi obilnije oborine, nakon čega će jugo oslabjeti i okrenuti na prolazno pojačan jugozapadnjak i zapadnjak.


Glavnina pogoršanja tijekom noći premještat će se južnije, stoga će se u Dalmaciji i tijekom ponedjeljka zadržati vrlo nestabilno uz lokalno obilne pljuskove. U Istri će se vrijeme postupno stabilizirati, međutim i dalje može biti lokalnih pljuskova, naročito na Kvarneru i u gorju.

Suma oborina do sredine utorka, izvor: WRF, Istramet

Nakon relativno nestabilnog ponedjeljka, u nastavku tjedna očekuje nas povoljnije vrijeme. Prevladavat će djelomice sunčano, povremeno uz povećanu naoblaku. Puhat će većinom slab do umjeren sjeverozapadnjak i bura. Jutara će biti nešto svježija, naročito u unutrašnjosti poluotoka, dok će dnevne vrijednosti temperature dostizati 20-ak stupnjeva Celzija.

Očekivane temperature zraka sredinom srijede, izvor: WRF, Istramet

Što se tiče dugoročnijih tendencija vremena, svakako je odlična vijest kako izraženiji mrazevi koji bi donijeli štetu zasad ne prijete. Temperature zraka zadržat će se iznad prosjeka do daljnjega, uz tendenciju izraženijeg pozitivnog odstupanja prema trećoj dekadi mjeseca. (P.R./IM).

Krajem dekade vide se i prvi konkretniji “jezičci” vrlo toplog zraka iz Afrike (vrijednosti na 850 hPa-oko 1500 m.n.v.), izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti