Večeras se u Sredozemlju ponovno razvija ciklona nalik uraganu!

Objavljeno: 01. ožujka 2023. u 17:38h

Sudeći po satelitskim snimkama, večeras se u Sredozemlju kod Sardinije ponovno razvija mediteranski uragan, tzv. medicane!


Ova meteorološka pojava pogođenom području može donijeti vrlo ekstremne meteorološke prilike i naglo pogoršanje vremena.

Na aktualnim satelitskim snimkama jasno se vidi “oko” ciklone koja je vrlo blizu da postane pravi medicane. U nastavku pogledajmo satelitske animacije:

Podsjetimo kako je donedavno “medicane” ili meditaranski tropski uragan bio vrlo rijetka meteorološka pojava, a uglavnom je bio rezerviran samo za najtopliji dio Sredozemnog mora, međutim u siječnju smo jednog kratkotrajnog imali i u sjevernom Jadranu!

Od 1948. do 2011. godine ukupno je zabilježeno samo 99 ciklona koje su podsjećale na uragan, ali u posljednje vrijeme taj se broj povećava.

Medicane donosi jake vjetrove uz obilne oborine, pijavice, tornada, a sve nerijetko završava velikom materijalnom štetom. Samo kretanje Medicanea vrlo je teško prognozirati, a njegova putanja često značajno odstupa od predviđanja prognostičkih modela. (P.R./IM).

Povezane vijesti