Uskoro novi problemi s vremenom – olujan vjetar, plima, obilna kiša…

Objavljeno: 01. studenoga 2023. u 11:45h

Nakon prazničkog kratkotrajnog odmora od meteoroloških nepogoda, uskoro nam stiže novo pogoršanje. Već večeras ponovno može biti kiše, ali glavninu očekujemo krajem četvrtka i u noći na petak.


Tijekom četvrtka očekujemo jačanje juga koje će ponegdje imati olujne udare. Vjetar i nizak tlak zraka uzrokovat će vrlo izraženu plimu, naročito u petak i subotu, stoga su ponovno moguća plavljenja riva.

Fronta krajem četvrtka, izvor: WRF, Istramet

U noći na petak slijedi i prolazak fronte uz naglo okretanje vjetra na jugozapadnjak, što će biti praćeno kišom i grmljavinskim pljuskovima. U samo nekoliko sati može pasti više od 50 mm kiše, što će uzrokovati lokalno bujanje potoka i rijeka.

Nestabilno vrijeme zadržat će se i u danima nakon fronte, o čemu više možete pročitati u našoj trodnevnoj prognozi.

3-satne oborine u petak navečer, izvor: WRF, Istramet

Temperature zraka postupno će se sniziti u okvire prosječnih za prvu dekadu studenoga, a to znači i početak snježne sezone u Alpama. U višim dijelovima u idućih 5 dana očekuje se poprilično velika količina mokrog snijega.

U hrvatskom gorju s druge strane još ne očekujemo konkretan snijeg, iako je datumski gledano već trebao prekriti najviše dijelove! (P.R./IM).

Ukupna suma snijega u Alpama u iduća 3 dana, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti