U srijedu kratkotrajni predah, a zatim potop!

Objavljeno: 28. studenoga 2023. u 11:20h

Još nas nije napustila ni aktualna promjena vremena, a već je na vidiku nova. Srijeda nam donosi kratkotrajni predah od meteoroloških neprilika, a zatim slijedi iznimno obilna kiša.


Prognostički modeli su složni – drugi dio tjedna donosi ekstremno obilnu kišu duž cijelih Dinarida. Pritom u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru može pasti više od 200 mm, dok će prema jutrošnjim modelima vrlo obilnih količina biti i u Istri, ponegdje i 100-tinjak mm.

Nakon kraće epizode “normalnijih” temperatura, zajužiti će uz naglo zatopljenje, stoga će kiša padati i u gorju. Međutim, već u subotu s hladnom frontom slijedi zahladnjenje uz spuštanje snježne granice ispod 800 metara, a ponegdje i malo niže.

Iako povremeno na društvenim mrežama spominjemo mogućnost manjih snježnih iznenađenja u subotu, čini se kako će slabljenje oborina u kombinaciji s burom ipak smanjiti takvu mogućnost na minimalnu. Ipak, susnježica u središnjoj Istri ne bi nas trebala iznenaditi.

Drugi dio vikenda i početak idućeg tjedna prema svemu sudeći ponovno nam donose sunčanije, ali i osjetno hladnije vrijeme s burom. Međutim, dugotrajnije stabilizacije vremena nema na vidiku, pošto je novo zatopljenje s kišom na vidiku već sredinom tjedna.

Kišna sezona tako će se u punom jeku nastaviti i u prvom dijelu prosinca uz poprilične temperaturne oscilacije. (P.R./IM).

Povezane vijesti