U Pazinu smo instalirali vlastitu postaju, evo koja su prva mjerenja

Objavljeno: 11. kolovoza 2023. u 16:57h

Iznad najprometnije ulice u Pazinu krajem srpnja instalirali smo profesionalnu meteorološku postaju, a koje su prve zanimljivosti saznajte u nastavku. Prije svega zahvaljujemo se gradu Pazinu koji je sufinancirao nabavku opreme te Draganu Gortanu koji je osigurao lokaciju kako bi mogli realizirati projekt.


Postaja bilježi sve osnovne meteorološke parametre, uključujući temperaturu i vlažnost zraka, smjer i brzinu vjetra te oborine. Odmah smo iskoristili priliku te podatke usporedili s postajom DHMZ-a koja se nalazi 284 metara nadmorske visine, dok se naša nalazi na 272 metra.

Prvi podaci su zanimljivi. Iako je naša postaja urbane instalacije, jutarnji minimalci koji su vrlo zanimljiv parametar u Pazinu uglavnom se u decimalu poklapaju s podacima DHMZ-a, iako ima i značajnijih razlika kao primjerice danas! Minimalna temperatura tako je jutros u Rašanovoj iznosila 13,2 °C, dok je na DHMZ-ovoj bilo 15,4 °C.

Maksimalne dnevne temperature zraka uglavnom se nalaze u rasponu unutar 0,5 °C. Poželimo joj dug i uspješan rad! (P.R./IM).

Povezane vijesti