U novi tjedan s promjenjivim vremenom i gorskim snijegom, zatopljenje moguće potkraj mjeseca

Objavljeno: 21. travnja 2024. u 12:47h

Za razliku od nedjelje koju će obilježiti pretežno sunčano vrijeme, poslijepodne uz mogućnost pljuskova, u novi tjedan ući ćemo s promjenjivim i prohladnim vremenom.


U drugom dijelu ponedjeljka stiže jače pogoršanje vremena koje konačno može donijeti konkretniju kišu (>10,15 mm). Iako je vrijeme u Istri prijašnjih dana hladnije od prosjeka te pretežno oblačno, značanija kiša je izostala.

Krajem ponedjeljka smiješi nam se značajnija kiša, izvor: WRF, Istramet

U višem gorju padat će snijeg, a u predjelima kao što su Zavižan može doći i do akumulacije značajnijeg količine snijega. Možda ukupna visina pokrivača bude viša i od maksimalne zabilježene tijekom prijašnje zime. Vrlo vjerojatno će se zabijeliti i Učka.

U višem gorju padat će snijeg, izvor: WRF, Istramet

Postupan porast temperatura zraka u okvire prosjeka za doba godine moguć je krajem mjeseca, međutim nisu svi modeli sukladni u tim prognozama. Dok primjerice europski ECMWF predviđa izraženije zatopljenje i temperature zraka oko 25 °C uz obilje sunčanog vremena, WRF je značajno umjereniji.

Ukratko, promjenjivo i relativno svježe vrijeme nastavlja se i idućih dana, a signal za zatopljenje zasad nije toliko izražen. (P.R./IM).

Prema dijelu modela krajem mjeseca očekuje nas zatopljenje, ali ne i prema WRF-u. Izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti