U noći na utorak fronta stiže i do nas, donosi nam izolirane neverine i zahladnjenje

Objavljeno: 30. lipnja 2024. u 12:55h

U novi tjedan, ali i drugu trećinu klimatološkog ljeta regija će ući s hladnom frontom. Ona najranije stiže u Sloveniju i na sjeverozapad Hrvatske, a zatim je u noći očekujemo i u Istri te na Kvarneru.


Tamo gdje će stići sredinom dana ili tijekom poslijepodneva temperature zraka u 24 h snizit će se i do 20 °C, a zahladnjenje će posebno izraženo biti na zapadu Mađarske, što dobro možemo uočiti na priloženoj karti.

Koliko će ponedjeljak u regiji biti svježiji od nedjelje? Izvor: WRF, Istramet

Što se tiče Hrvatske, izraženi lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom najranije stižu na sjever zemlje, a zatim će se širiti prema jugoistoku. Povodom toga, DHMZ je izdao visoki narančasti stupanj upozorenja za spomenutu regiju.

Jake nestabilnosti u ponedjeljak navečer na sjeveru zemlje, izvor: ALADIN/DHMZ

Glavnina pogoršanja u Istri očekujemo u noći, kada na moru može biti žestokih neverina uz vrlo snažnu grmljavinsku aktivnost. Tijekom jutra vrijeme bi se trebalo postupno smiriti, međutim na Kvarneru će još uvijek biti izoliranih neverina, kao i danju u kopnenom području.

Prema svemu sudeći, nestabilna će biti i srijeda uz još niže temperature zraka koje će biti neobično ugodne s obzirom na to da se bliži vrhunac ljeta. Puhat će većinom bura i sjeverozapadnjak koji će doprinositi osjećaju ugodnog ljetnog vremena. (P.R./IM).

Temperature zraka u četvrtak ujutro, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti