U dijelovima središnje Istre palo 150 mm kiše, ali glavnina nestabilnosti tek stiže

Objavljeno: 04. lipnja 2023. u 22:37h

Nedjelju je uz obalu obilježilo sunčano i vrlo toplo ranoljetno vrijeme, dok je u unutrašnjosti Istre bilo ekstremno obilnih grmljavinskih pljuskovima koji su nerijetko bili praćeni tučom.


Najgore je bilo na Pazinštini gdje je pala iznimno obilna kiša. Naša meteorološka postaja u Belcima zabilježila je čak 143 mm kiše. Ovako obilna količina kiša uzrokovala je bujice, naročito u Podbermu gdje je nabujao potok.

Ekstremna kiša danas na Pazinštini

Sam Žminj i Savičentu pogodili su tučonosni sustavi koji su pričinili štetu. Stradale su povrtne kulture, voćke, stabla, ali sustavi su bili vrlo lokalni, dok se intenzitet štete značajno razlikuje unutar samo 200-300 metara zračne linije.

Posljedica obilne tuče u Žminju, foto: Petar Radovan

To je samo uvod u jače pogoršanje vremena koje je pred vratima, a o čemu možete više čitati u našoj trodnevnoj prognozi.

Najpromjenjiviji će biti ponedjeljak kada jače neverine valja očekivati i uz obalu, međutim vrlo nestabilno zadržat će se i u utorak kada je također lokalno moguće jače nevrijeme.

Sredinu tjedna obilježit će stabilnije vrijeme uz dulja sunčana razbolja, ali i dalje valja očekivati lokalne grmljavinske pljuskove i neverine. (P.R./IM).

Neverina će biti noćas i sutra i na moru
Nestabilnosti će široko biti rasprostranjene i u utorak

Povezane vijesti