Toplinski val do Skandinavije, a zatim jake oluje na zapadu Europe

Objavljeno: 12. lipnja 2022. u 13:35h

Nastavak lipnja mogao bi donijeti turbulentne vremenske prilike zapadnoj i središnjoj Europi, a dijelom i našim krajevima, međutim glavnina vremenskih nepogoda neće nas pogoditi.


U novi tjedan ulazimo s oslabljenom frontom, o čemu možete više pročitati u našoj trodnevnoj prognozi. Ona uglavnom Gorskom kotaru donosi jače grmljavinske pljuskove, dok će na Jadranu zapuhati bura, povodom čega je DHMZ izdao žuti stupanj upozorenja.

Toplinski val intenzivirati će se u Španjolskoj, a zatim će zahvatiti i Francusku, nerijetko uz temperature oko 40 °C. Prema kraju tjedna širit će se prema Njemačkoj, a prema svemu sudeći toplinski val do vikenda stići će sve do juga Skandinavije.

Prodor vrućeg afričkog zraka dijelom će zahvatiti i naše područje, ali veći dio Balkana istovremeno će se nalaziti u području ugodnijih temperatura zraka za doba godine uz sjeveroistočna strujanja.

Toplinski val u Španjolskoj i Francuskoj mogao bi završiti “eksplozivno”, pošto se nakon 3-4 dana iznimno vrućeg vremena očekuje utjecaj visinske ciklone, a zatim i prodor hladnijeg i vlažnog zraka s Atlantika. U takvoj situaciji izgledna je pojava jakih nevremena i oluja, o čemu će zasigurno 2-3 dana prije samog pogoršanja pisati i državni meteorološki instituti.

Što se tiče naših krajeva, čini se kako ćemo se tijekom spomenutog razdoblja nalaziti na granici između utjecaja jakog toplinskog vala sa zapada Europe i svježijih sjeveroistočnih strujanja. Ipak, temperature zraka bit će ljetne i iznadprosječno visoke za lipanj, a možda ih kao i na zapadu kontinenta početkom 3. dekade nakratko prekinu jake oluje… (P.R./IM).

Toplinski val u Španjolskoj i Francuskoj sredinom tjedna, izvor: WRF, Istramet
Toplinski val sve do Njemačke i Skandinavije za vikend, izvor: WRF, Istramet
Predviđena sinoptička situacija iduće nedjelje, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti