Temperature zraka u regiji rastu do 40 °C, jaka nevremena nadomak zemlje

Objavljeno: 08. srpnja 2024. u 09:53h

Pred nama je dugotrajni vrhunac ljeta. Temperature zraka osjetno će porasti iznad uobičajenih ljetnih vrijednosti, a takve će prema svemu sudeći ostati tjednima.


Vjerojatno je mnogima već dosta ljeta, međutim, vrlo vruće ljeto zapravo tek počinje te mu se na prognostičkim modelima ne vidi kraj. Samim time u periodu pred nama maksimalne dnevne vrijednosti u regiji nerijetko će prelaziti 40 °C, dok će se u Istri one kretati većinom između 35 i 38 °C.

Velike vrućine krajem tjedna, izvor: WRF, Istramet

Kao što možemo vidjeti na karti temperature zraka na 850 hPa, velike vrućine neće poštedjeti ni ostatak Sredozemlja, iako će se najveće odstupanje od prosjeka prema svemu sudeći bilježiti upravo u našim krajevima.

Istovremeno, na zapadu Europe očekuje se sasvim drugi tip vremena. Prevladavat će promjenjivije i osjetno svježije vrijeme, nerijetko uz niže temperature zraka od prosjeka za doba godine.

Oceanski svježiji i vlažan zrak držat će se zapadnije od naših krajeva, ali…izvor: WRF, Istramet

Dio tog svježijeg i vlažnog zraka povremeno može “procuriti” i do naše regije, međutim teško da će značajnije utjecati na Jadran. Ipak, na udaru povremenih nevremena mogla bi se naći Slovenija, Austrija i sjever Italije gdje i slabe fronte na ovako zagrijanu podlogu mogu donijeti razorna nevremena. (P.R./IM).

Iznadprosječno toplo do daljnjega! Izvor: GFS/Wetterzentrale

Povezane vijesti