Temperature u Hrvatskoj porasle iznad 20 °C, ali to je tek početak…

Objavljeno: 05. veljače 2024. u 20:32h

Veljača, posljednji zimski mjesec, odlučila je pokazati svoju proljetnu stranu. Dok su se nad sjeverni Jadran navukli niski oblaci, u unutrašnjosti Hrvatske temperature zraka u ponedjeljak porasle su iznad 20 °C.


Prema službenim mjerenjima DHMZ-a, najtoplije je bilo u Sisku gdje je izmjereno 20,1 °C. U Slavonskom Brodu bilo je 20 °C, Karlovcu 19,7 °C, Zagrebu 18,6 °C…

Usprkos pretežno oblačnom vremenu, čak i u Istri temperature zraka porasle su vrlo visoko, a uslijed naoblačenja izostao je i jutarnji mraz. Najviša temperature zraka na poluotoku izmjerena je u Pomeru gdje je bilo 17,7 °C.

Današnje maksimalne temperature zraka, izvor: Ogimet

Do kraja tjedna očekuje nas slično vrijeme. Na našem području prevladavat će toplo i oblačno vrijeme, oko gorja uz čestu rosulju. U kopnenoj Hrvatskoj s druge strane prevladavat će sunčanije vrijeme uz vrlo visoke dnevne temperature zraka.

Krajem tjedna i za vikend u jakoj jugozapadnoj struji stiže nam pogoršanje vremena s kišom. Prema trenutnim prognostičkim modelima, najviše kiše pasti će na sjevernom Jadranu tijekom nedjelje. Temperature zraka zadržat će se iznad prosjeka, a kiša će padati i u gorju.

Što se tiče mogućnosti jačeg zahladnjenja, njega nažalost nema na vidiku. S obzirom na prognostičke modele, moramo se zapitati očekuje li nas najtoplija veljača u povijesti mjerenja? (P.R./IM).

Temperature zraka i tijekom vikenda bit će visoke, naročito na istoku zemlje. Izvor: WRF
Tlak zraka u subotu u Europi, izvor: WRF

Povezane vijesti