Sutra jače oluje u regiji, period nestabilnog vremena će potrajati…

Objavljeno: 15. svibnja 2024. u 10:37h

Ušli smo u period promjenjivog vremena koji će potrajati. Još jučer smo zabilježili jače grmljavinske pljuskove na istarskom području, ali glavnina stiže sutra kada u okolici može biti jakih nevremena.


Gotovo svi relevantni prognostički modeli ukazuju na mogućnost razvoja snažnih grmljavinskih sustava uz obilnu kišu i tuču, naročito krajem četvrtka. Posebno će pogođena biti sjeverna Italija, Slovenija i Austrija, dok će južnije, uključujući Istru, vrijeme ipak biti povoljnije uz manju mogućnost razvoja jakih nevremena.

Kao što smo napisali u trodnevnoj prognozi, naše područje očekuje još jedan nestabilan dan, a zatim petak i subota donose povoljnije vrijeme. Stabilizacija će biti samo privremena, jer prema svemu sudeći već u nedjelju slijedi ponovna destabilizacija atmosfere uz lokalne pljuskove.

Nestabilno vrijeme prevladavat će u gotovo cijeloj središnjoj Europi, a najveće količine oborina pasti će u alpskom području, ponegdje i 200-tinjak mm. Snijeg će padati uglavnom samo u najvišem području, pošto će se nulta izoterma nalaziti uglavnom iznad 2500 metara nadmorske visine.

Ukupna suma oborina u idućih 7 dana, izvor: WRF, Istramet

Temperature zraka neće značajnije oscilirati, uglavnom će se kretati oko prosječnih za doba godine ili će biti malo biti iznad. Preuranjeno ljeto ne očekujemo u našem dijelu Europe, što je svakako dobra vijest, jer itekako će biti vremena za ljetne vrućine… (P.R./IM).

Do daljnjeg nas očekuje prosječno svibanjsko vrijeme, izvor: Wetterzentrale

Povezane vijesti