Sunce i vrućina do srijede, potom oblačnije i nestablinije vrijeme uz postupan pad temperature zraka prema vikendu

Objavljeno: 11. rujna 2023. u 11:33h

Ako pogledamo sinoptičku kartu Europe, vidjet ćemo da se nad našim područjem prostire greben sa sjeveroistoka koji podržava stabilno vrijeme. Jutra su svježa, a dani vrlo topli i vrući i takva situacija sa stabilnim danima traje od početka mjeseca.


No, greben je već sada počeo slabjeti i idućih dana svoje će mjesto ustupiti frontama s Atlantika uz formiranje plitke ciklone nad Mađarskom te će vrijeme biti s puno oblaka te nešto oborina.

Već u srijedu očekujemo postupno jače naoblačenje, poslijepodne je moguća i mjestimična slaba kiša ili lokalni pljusak s grmljavinom, a modeli najviše mogućnosti daju Istri te riječkom području. Tijekom četvrtka i petka oborine bi trebale biti rasprostranjenije pa je na većem dijelu sjevernog Jadrana i u gorju moguća povremena kiša i pljuskovi s grmljavinom. U subotu u prvom dijelu dana vedrije, zatim kasnije poslijepodne novo naoblačenje uz kišu i pljuskove s grmljavinom kao posljedica djelovanja ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju. Smirivanje vremena očekuje se u nedjelju u drugom dijelu dana.

Ukupna oborina od starta modela do subote 2 sata. Izvor: IstraMet

Temperature do srijede bez veće promjene, a od srijede u blagom padu do kraja tjedna.

Dakle, bliži se kraj razdoblju stabilnog i iznadprosječno toplog vremena. Vrijeme postepeno prebacuje u jesenski mod. Posebno je to izvjesno u trećoj dekadi rujna, kada bi i temperatura prema današnjim prognostičkim modelima trebala značajnije pasti. (B.G/IM)

Povezane vijesti