Summerkiller na vidiku

Objavljeno: 20. kolovoza 2023. u 15:45h

U novi tjedan ući ćemo s velikim vrućinama koje će nas pratiti još barem 7 dana, ali na vidiku je prekretnica.


Idući tjedan obilježit će vrlo vruće ljetno vrijeme, nerijetko uz dnevne temperature zraka iznad 35 °C. I noći će također biti neugodno tople, dok će puhati većinom “fenska” bura koja će čak i  u unutrašnjosti Istre onemogućavati ozbiljnije noćno ohlađivanje.

Na priloženoj karti možemo vidjeti očekivane temperature zraka u srijedu koje bi ponegdje mogle značajnije porasti iznad 35 °C.

Velike vrućine u srijedu, izvor: WRF, Istramet

Krajem vikenda i početkom idućeg tjedna smiješi nam se vrlo izražena promjena vremena koju bi prema većem dijelu modela mogli okarakterizirati kao “summerkiller”. Ipak, neki modeli pozivaju na oprez te sugeriraju kako bi nam se vrućine još mogle vratiti, doduše u puno blažem obliku.

Upad velike količine vlažnog i svježijeg zraka na područje sjeverne Italije mogao bi rezultirati razvojem Genovske ciklone. Dolazak fronte i razvoj ciklone na ovako pregrijanoj podlozi ponovno bi mogli rezultirati pojavom ekstremnog vremena, za što vjerujemo kako će nadležne službe na vrijeme objaviti primjerena upozorenja.

Prodor hladnog i vlažnog atlantskog zraka u naš dio kontinenta 27.08., izvor: WRF/Istramet

Krupna tuča, orkanski nalet vjetra, downburstovi te pijavice i tornada ponovno bi mogli dominirati medijskim prostorom krajem mjeseca, ali o tome ćemo govoriti više kada se prognozirani termin približi. To tada “uživajte” u vrućem ljetu, a ako ne podnosite iste pričuvajte se još ovaj tjedan! (P.R./IM).

Promjena temperature zraka u subotu u odnosu na petak, izvor: WRF/Istramet

Povezane vijesti