Što nam to sprema ožujak? Polarni vrtlog seli se nad Euroaziju, ali mogli bi izbjeći jaka zahladnjenja

Objavljeno: 03. ožujka 2023. u 10:19h

Sinoptička situacija na Sjevernoj hemisferi idućih dana drastično će se promijeniti, slijedi raspad polarnog vrtloga, a njegova se glavnina seli na Euroaziju.


Na priloženoj karti dobro možemo uočiti kako će takav razvoj događaja uzrokovati ekstremna temperaturna odstupanja, naročito na Grenlandu gdje će se razviti prostrano anticiklonalno polje. Odstupanja na 850 hPa prelazit će i 20 °C.

Istovremeno, velik dio Euroazije, gotovo cijeli Sibir te sjeverna Europa bit će hladnija od prosjeka, međutim bez drastičnih odstupanja kao što će to biti slučaj kao oko Grenlanda.

Odstupanje temperature od prosjeka 07.03. izvor: ECMWF, Meteociel

S prvim danom ožujka ušli smo u klimatološko proljeće, a s njim dolazi i do raspada polarnog vrtloga uz veliku tranziciju hladnog zraka prema sjevernoj Europi. U takvoj situaciji u velik dio starog kontinenta vratit će se pravo zimsko vrijeme.

Naši krajevi pritom će se naći na prijelomnoj točci između dva dominantna tipa vremena, o čemu više čitajte u nastavku teksta.

Sinoptička situacija 07.03. prema ECMWF-u, izvor: Meteociel

Naime, glavnina hladnog zraka umjesto prema Balkanu prodrijet će na Atlantik, što će usporiti njegovu tranziciju prema južnim predjelima i omogućiti razvoj dubokih ciklona. Ipak, zbog povoljnih mlaznih struja dio prodora stići će i do naših krajeva, ali čini se bez ekstremnih temperaturnih odstupanja, a vjerojatno i snijega.

Međutim, prognostički modeli i dalje puštaju otvorenu mogućnost jačih zahladnjenja na prijelazu dekada, iako ensemble kojeg možete pogledati na dnu sugerira kako sredinom mjeseca može doći i do drastičnog zatopljenja uz pravo, toplo proljeće i temperature zraka iznad 20 °C na 2 m visine.

Takva situacija tipična je za ožujak, a rasplet situacije pratit ćemo idućih dana na portalu. (P.R./IM).

GFS ensemble, izvor: Wetterzentrale

Povezane vijesti