Stiže novi kišni val, a zatim nam se smiješi dugotrajna anticiklona s burom

Objavljeno: 11. prosinca 2023. u 11:07h

Već smo 11 dana u klimatološkog zimi koja nam je dosad donijela poprilično turbuletno meteorološke prilike, međutim bez ozbiljnog ugriza zime. Nakon što prođe još jedan kišni val, na vidiku je stabilizacija vremena.


Novo pogoršanje vremena kulminirat će u srijedu kada očekujemo oblačno vrijeme s kišom. Iako će kiše biti već u utorak, ona će uglavnom biti rezervirana za riječko područje i gorje. U srijedu lokalno može pasti 30-40 mm, ali u Istri prosječno očekujemo manje količine.

Puhat će većinom slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, koji će povremeno biti jaki, naročito na kvarnerskim otocima.

Novi kišni val u srijedu, izvor: WRF, Istramet

Vrijeme će se postupno smiriti u četvrtak, stoga očekujemo i sunčana razdoblja. I dalje će biti razmjerno toplo za doba godine uz dnevne temperature zraka do 15 °C, što je poprilično visoka vrijednost za doba godine. Puhat će većinom slab do umjeren sjeverozapadnjak.

Vikend nam na radost mnogih konačno donosi hladnije vrijeme s burom. Bura će zapuhati diljem Jadrana uz pad temperature zraka za oko 5 °C. Takav razvoj situacije možemo zahvaliti razvoju prostrane anticiklone iznad zapadne Europe koja će omogućiti prodor nešto hladnijeg zraka sa sjeveroistoka kontinenta.

Bura u petak diljem Jadrana, izvor: WRF, Istramet

Tlak zraka u središtu anticiklone mogao bi dostići i 1050 hPa, a usred njezinog zapadnijeg položaja, u našem dijelu Europe izgledno je nešto vjetrovitije vrijeme s burom. Takve anticiklone zimi su često dvosjekli mač, jer ako se ustale nad određenim područjem mogu uzrokovati dugotrajne magle, što će naročito pogoditi kontinentalni dio Hrvatske koji bi mogao imati problema s lošim kvalitetom zraka.

Anticiklona će biti dominantan čimbenik vremena na našem području barem 5 dana, a iza toga slijedi nova fronta koja može donijeti čak i snijeg, međutim za detaljniju analizu trebat ćemo se strpjeti još koji dan! (P.R./IM).

Velika europska anticiklona idućeg vikenda, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti