Stiže nam žestoka promjena vremena nakon koje je moguć i mraz

Objavljeno: 12. rujna 2022. u 15:42h

Ljetu konačno stiže kraj. Iako će još biti toplih i sunčanih dana, promjena vremena koja stiže krajem tjedna bit će izražena, a osim obilne kiše donosi nam i temperature zraka ispod prosjeka.


Već u srijedu vrijeme će se postupno početi kvariti, što ćemo uočiti po jačanju jugozapadnjaka koji će u gorju krajem dana lokalno imati olujne udare. Vrlo vjetrovito vrijeme očekujemo i u četvrtak kada će kiša na riječkom području biti sve češća pojava.

Udari jugozapadnjaka krajem srijede (WRF, Istramet)

Uz zapadnu i južnu obalu Istre zadržat će se sunčanije vrijeme, međutim bit će vrlo vjetrovito uz izraženu južinu.

S produbljivanjem ciklone u sjevernoj Italiji tijekom petka, kiša će češća pojava biti i uz obalu, ali zadržat će se vrlo vjetrovito uz jako jugo koje će vrlo vjerojatno imati olujne udare. Nakon dugo vremena, očekuje nas prava jesenska ciklonalna južina.

Sinoptička situacija krajem petka uz razvoj ciklone na sjeveru Italije (WRF, Istramet)

Do nedjelje kada očekujemo smirivanje vremena, kiše će biti u vrlo obilnim količinama, naročito u gorju i uz gorje. Na riječkom području tako može pasti više od 150 mm kiše, a obilne oborine izgledne su i u unutrašnjosti Istre.

Tijekom subote jugo će zamijeniti jaka bura koja bi na poznatim lokalitetima mogla imati olujne udare. S burom nam stiže i osjetno hladniji zrak koji bi nakon smirivanja vjetra po kotlinama gorske Hrvatske idući tjedan mogao donijeti i mraz.

Ljetu konačno stiže kraj, međutim još će biti lijepih, sunčanih dana, ali uz primjerne ranojesenske temperature i vrlo svježe noći. (P.R./IM).

Kumulativne oborine do kraja petka (WRF, Istramet)

Povezane vijesti