Stiže brza fronta, u Istri lokalni pljuskovi i neverini, glavnina nevremena u Sloveniji i Gorskom kotaru

Objavljeno: 25. srpnja 2022. u 19:41h

Sutra nam konačno stiže promjena vremena. Donosi nam pljuskove praćene grmljavinom, naročito u kopnenom dijelu Istre, dok su na moru izgledni izolirani neverini, posebice navečer.


Glavnina kiše pasti će u Sloveniji i Gorskom kotaru gdje su izgledne vrlo obilne količine, a pritom lokalno može biti jačeg tučonosnog nevremena.

Destabilizacija atmosfere slijedi već noćas, ali glavnina pogoršanja vremena stiže sredinom dana. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni vjetar koji će u drugom dijelu dana okrenuti na buru. Temperature zraka postupno će se sniziti, međutim vruće ljetno vrijeme pratit će nas do daljnjega.

Navečer slijedi nova umjerena destabilizacija atmosfere kada izoliranih neverina može biti i duž zapadnu obalu Istre, nemojte da vas iznenade! Pritom lokalno može pasti i nešto značajnija kiša (10-20 mm), međutim kod ovakvih frontalnih poremećaja konkretnu kišu na cijelom poluotoku nije realno očekivati.

Nakon fronte, atmosfera će se brzo smiriti. Od srijede nas očekuje djelomice sunčano i poprilično vjetrovito vrijeme s burom i sjeverozapadnjakom. U četvrtak slijedi daljnja stabilizacija vremena uz smanjenje naoblake i porast temperatura zraka koje će se ponovno penjati do 35 °C. (P.R./IM).

Izražen pad temperature zraka u susjednim regijama prilikom prolaska fronte, izvor: WRF, Istramet

 

6-satne oborine u drugom dijelu utorka, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti