Sredinom tjedna nestabilnije, a zatim ponovno puno bure

Objavljeno: 23. svibnja 2023. u 10:11h

Ovog proljeća više ćemo pisati o buri nego cijele prošle zime, a je li obilje bure uvod u ranu ljetnu sušu tek ćemo vidjeti.


Srijedu će obilježiti promjenjivije vrijeme, što se odnosi uglavnom na gorsko područje i dio središnje Istre. Na tom će području postojati velika mogućnost razvoja jačih grmljavinskih pljuskova. Pritom naročito u Gorskom kotaru može biti i tuče.

Uz obalu će se zadržati sunčanije vrijeme, međutim bit će vjetrovito.

Sredinom srijede izgledne su jače (gorske) nestabilnosti

Drugi dio tjedna proteći će u znaku stabilnijeg i sunčanijeg vremena na cijelom području, međutim bit će sve vjetrovitije. Na WRF-u možemo uočiti višednevnu upornu buru koja će na poznatim lokalitetima povremeno biti i jaka.

Bura u subotu

Sinoptička situacija u Europi jamči nastavak razmjerno ugodnih kasnoproljetnih temperatura zraka do daljnjega, bez velikih temperaturnih oscilacija i ekstrema. Iako smo jučer mjerili prve 30-ice u Istri, na dolazak vrućeg ljetnog vremena trebat ćemo pričekati lipanj.

Povremeno će biti i nestabilnosti, međutim u toplijem dijelu godine one su većinom vezane za gorje te vrlo lokalnog karaktera, dok je uz obalu većinom stabilno. Ljeto je pred vratima! (P.R/IM).

Povezane vijesti