Sredinom idućeg tjedna izgledno jače zahladnjenje, pred nama sunčani i razmjerno hladni dani

Objavljeno: 27. siječnja 2023. u 20:14h

Idućih dana očekuje nas prava siječanjska zima, još u subotu uz umjerenu i jaku buru koja će ipak krajem nedjelje postupno oslabjeti.


Najhladnije jutro očekujemo u ponedjeljak kada će se vrijednosti temperature zraka u unutrašnjosti Istre nerijetko sniziti do -7 °C, a minuse očekujemo i u obalnom području. Dnevne temperature zraka također će biti prave siječanjske te će se kretati između 6 i 9 °C.

Siječanjska hladnoća u ponedjeljak ujutro

Usprkos poprilično aktivnim atlantskim ciklonama, sinoptička situacija u Europi ostaje zimska do daljnjega. Hladne fronte glavninom će zaobilaziti naše predjele, međutim na istoku kontinenta zadržavat će se hladan, siječanjski zrak.

U takvoj situaciji povremeno nam prijete umjerena i jaka zahladnjenja, kao što predviđaju modeli sredinom idućeg tjedna. Iako će do stvaranja ciklona doći južnije od naših krajeva i oborine se ne očekuju, ciklone će vrlo vjerojatno povući poprilično hladan zrak sa sjeveroistoka kontinenta.

Krajem idućeg tjedna izgledno je jače zahladnjenje, ali vjerojatno će se zadržati suho

Takav rasplet situacije znači nastavak prave zime, što je dobra vijest za poljoprivrednike i ljubitelje prirode, pošto neće doći do preuranjenog kretanja vegetacije koje kasnije tijekom ranog proljeća zna biti pogubno. (P.R./IM).

Povezane vijesti