Sličan vremenski obrazac uz sušu, mraz i buru nastavlja se do daljnjega

Objavljeno: 12. travnja 2022. u 09:10h

Prošla hladna fronta koja nas je zahvatila u subotu Istri je donijela uglavnom nalet olujnog vjetra koji je lokalno uzrokovao manje štete, dok je konkretnija kiša pala samo na Umaštini gdje je zabilježeno 15-ak mm.


U većem dijelu poluotoka nije zabilježena ni kap kiše, a konkretnije količine ponovno su bile rezervirane za kontinentalni dio Hrvatske i Dalmaciju. U gorju je palo 15-ak centimetara snijega, a najviše ga je bilo oko Ravne Gore.

Osjetno je zahladilo uz smanjenje vlažnosti zraka i buru koja dodatno isušuje tlo. Od posljednje prave kiše već je prošlo 12 dana, a novih konkretnih količina nema na vidiku. Sličan, za poljoprivrednike vrlo nepovoljan vremenski obrazac za naše područje nastavlja se “do daljnjega”.

Iako će idućih dana biti osjetno toplije uz dnevne temperature zraka oko 20 °C i uglavnom slabo jugo i jugozapadnjak, već krajem petka ponovno stiže bura. Oborine će izostati u većini predjela, a uz pad temperature zraka od nedjelje ponovno nam prijete jutarnji mrazevi, naročito u unutrašnjosti poluotoka. (P.R./IM).

Udari bure u subotu ujutro (WRF, Istramet)
Temperature zraka u ponedjeljak ujutro (WRF, Istramet)

Povezane vijesti