Skrivene ljepote Tinjanske drage; slapovi, medvjeđi luk, proljetnice…

Objavljeno: 25. veljače 2024. u 21:02h

Široka samo 300-tinjak metara, a nešto “dublja” od 100, Tinjanska draga skriva mnoge prirodne ljepote i ljekovite biljke.


Vegetacija tog područja u potpunosti je oblikovana reljefom. U samo parsto metara od klasičnog krša ulazimo u mali, mogli bi reći kontinentalni svijet. Vlažnost zraka na dnu Drage je značajno viša, naročito nakon kiša kada ponovno kreće teći potok koji se negdje putem gubi u kršu, dok su temperature zraka u vedrim noćima osjetno niže u odnosu na okolno područje.

U osoju na dnu Drage, danas je trebala debela jakna, dok je u Tinjanu bilo osjetno toplije. Kasni mraz tu je gotovo pa pravilo, a temperature zraka nerijetko su niže i 7-8 °C u odnosu na Tinjan. Usprkos inverziji, magle se ovdje ne zadržavaju tako često kao primjerice u dolini Mirne, ipak je Draga uska, što doprinosi dodatnoj zanimljivosti ovog područja.

Iako je nakon aktivacije potoka ovaj dio Drage najljepši, nakon obilne kiše izlet ovim područjem bez terenca ili kvada nije preporučljiv, zbog toga što se putevi pretvaraju u “blatne rijeke”. Blato je nerijetko duboko i 30-ak centimetara, potok se prelijeva preko puteva, sklisko je i poprilično opasno.

Što se tiče ljekovitog bilja, na pretežno sjevernim padinama u idućih mjesec dana moći će se nabrati i medvjeđi luk. Ovu iznimno ljekovitu samoniklu biljku možete nabrati i sami, samo pripazite na rijetke dvojnike koji i nisu problem kad se uhvati ruka i pročita nešto literature na internetu. Šteta je ne iskoristiti ono što nam priroda daje potpuno besplatno, a uz to je i daleko zdravije od većine kultiviranih biljaka.

Osim medvjeđeg luka, zanimljivo kako na ovom mikrolokalitetu raste i plućnjak, također vrlo ljekovita biljka koja počinje tijekom ožujka, a koristi se za čajeve i sirupe. Tijekom travnja, može se naići i na velika polja maslačka, koji je izvrstan za salate, sirup itd.

Jedino što kvari dojam su šporkulje koje besramno znaju istovariti svoj otpad uz sam put. Danas smo tako naišli na jednu hrpetinu otpada gdje bi se vlasnik mogao čak i identificirati jer je bacio svoje intimne stvari, međutim nećemo ovu objavu kvariti takvim bijednicima. (Petar Radovan/Istramet).

Jedan u nizu malih slapova koji se javljaju samo nakon obilnih kiša

Visibabe, jaglaci i razne proljetnice bogatstvo su ovog područja
Bez terenskog vozila ili čizama do koljena teško da se može proći ovim dijelom nakon kiše
Medvjeđi luk, pravo bogatstvo Drage

Povezane vijesti