S 30-icama i u listopad? Nakon fronte, smiješi nam se vruće bablje ljeto!

Objavljeno: 19. rujna 2023. u 21:14h

Iako smo susjedi, utorak je u Istri i na Kvarneru obilježilo u potpunosti različito vrijeme. Dok se gotovo cijela Istra grijala na 30 °C, na Kvarneru je bilo intenzivnih grmljavinskih pljuskova.


Ti su pljuskovi lokalno donijeli obilniju kišu, a naročito se ističe otok Krk gdje je izmjereno do 28 mm (Ponikve). Umjeren pljusak zabilježen je i na krajnjem istoku Istre, meteorološka postaja Ripenda Vicani tako je zabilježila 13 mm. Cijeli popis postaja gdje su zabilježene oborine možete pogledati ovdje.

Promjenjivo vrijeme uz nešto niže temperature zraka očekuje nas do nedjelje, a pritom su izgledna dva perioda promjenjivijeg vremena. Prvi u četvrtak, dok ozbiljniju frontu očekujemo u subotu, o čemu će biti više riječi u našoj trodnevnoj prognozi.

Fronta u subotu – 6 satne oborine

Nakon promjenjivijeg razdoblja, sve je izglednije kako ćemo ući u pravo bablje ljeto koje bi se moglo zadržati i tijekom prvog dijela listopada! Zahvaljujući novom jačanju sredozemne anticiklone, vrijeme će se stabilizirati početkom idućeg tjedna, a dnevne temperature zraka u danima iza ponovno bi mogle porasti do 30 °C.

Hoće li se takvo stanje zadržati dulje vrijeme, još je rano reći, međutim sve više modela ide u smjeru dugotrajne stabilizacije uz nastavak iznadprosječne topline. Iako ulazimo u posljednju trećinu rujna, možemo slobodno reći kako ljetu nije kraj! (P.R./IM).

Ljeto u (gotovo) cijeloj Europi, očekivane temperature zraka 26.09.

Povezane vijesti