Rijedak fenomen jutros iznad Zagreba, pojavile se “rupe u oblacima”

Objavljeno: 18. ožujka 2024. u 11:53h

Nad jutarnjim nebom glavnog grada Hrvatske danas je zabilježen neobičan prizor koji je privukao pažnju ljubitelja meteorologije. Oko 9:32 sati, pojavile su se nevjerojatne “rupe u oblacima”, poznate i kao fallstreak holes, koje su stvorile impresivan vizualni efekt na oblačnom pokrivaču. Fenomen je zabilježio Ivan Oškera koji nam je i proslijedio fotografije.


Rupe u oblacima su prilično rijetki meteorološki fenomen koji se javlja unutar vrsta oblaka kao što su altocumulus i cirrocumulus. Ti oblaci se sastoje od kapljica vode koje su često na temperaturi ispod točke smrzavanja, ali su još uvijek u tekućem stanju, što se naziva pothlađenom vodom.

Da bi se formirala rupa u oblaku, potrebna je inicijacija procesa zvanog kristalizacija. To se može dogoditi spontano, ali je puno vjerojatnije kada postoji neki katalizator, npr. zrakoplov (ili leteći tanjur :)). Kako zrakoplov prolazi kroz oblak, njegovi motori, krila, ili sustav za uklanjanje leda mogu izbaciti čestice oko kojih može početi formiranje ledenih kristala.

Jutros iznad Zagreba, foto: Ivan Oškera

Kada se kristalizacija jednom pokrene, kapljice vode brzo se počinju smrzavati i pretvarati u led. Ledeni kristali su teži od kapljica vode pa počinju padati prema dolje, povlačeći za sobom kapljice vode iz okolnog zraka. Kako ove kapljice vode isparavaju ili se kristaliziraju, one se pridružuju padajućim ledenim kristalima, čime se stvara veći prostor unutar oblaka koji izgleda kao rupa.

Još jedan čimbenik koji doprinosi ovom fenomenu je Bergeronov proces koji opisuje kako ledeni kristali rastu na račun okolnih pothlađenih kapljica. Kako kristali leda rastu, oni dodatno pridonose efektu isušivanja zraka oko sebe, povećavajući veličinu rupe.

S obzirom na to da su oblaci često horizontalno slojeviti, padanje ledenih kristala stvara vertikalni “kanal” ili stupac unutar oblaka, koji izgleda kao rupa kada se gleda sa zemlje. Veličina tih rupa može biti impozantna, često dosežući nekoliko kilometara u promjeru.

Iako su “rupe u oblacima” privlačan vizualni fenomen, one su također izuzetno zanimljive znanstvenicima jer pružaju uvid u interakcije između agregatnog stanja vode u atmosferi i utjecaj koji antropogeni faktori poput zrakoplova mogu imati na mikrofiziku oblaka.

Takvi događaji su podsjetnik na začuđujuću prirodu naše atmosfere. Dok se ovi vizualno očaravajući fenomeni mogu činiti nadrealnima, oni su zapravo prekrasan podsjetnik na prirodne procese koje često uzimamo zdravo za gotovo. (P.R./IM).

Povezane vijesti