Redukcija vode u Istri pred vratima, prvi na udaru poljoprivrednici

Objavljeno: 12. srpnja 2022. u 18:50h

Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, Ezio Pinzan, potvrdio je danas za Istru24 da je količina vode u Istri u ovom trenutku na niskim nivoima i da prvi val zabrana obuhvaća poljoprivrednike koji, prema njegovim riječima, već trpe štetu.


– S ovim stanjem vode koje imamo, vrlo je izgledno da ćemo ući u redukciju potrošnje vode. Nažalost, osnovni je smisao vodoopskrbe imati dostatnu količinu vode za piće. Prvo se zabranjuje pranje javnih površina i zalijevanje zelenih, ali isti dan slijedi i restrikcija navodnjavanja poljoprivrednih površina. Na poljoprivrednim kulturama suša se već osjeća. Uz ovakve temperature i bez najave oborina, sigurno ćemo trpjeti štete u poljoprivredi, kaže Pinzan.

Istra se posljednji put s restrikcijom vode susrela prije točno deset godina, u ljeto 2012. godine. Tada je razina vode u akumulacijskom jezeru Butoniga – jezgri stabilnosti cijelog sustava vodoopskrbe u Istri – bila toliko niska da je iz njega u jednom trenutku izvirio mlin, koji je bio potopljen izgradnjom upravo akumulacije.

– Situacija nije sjajna. Nama su svi izvori koje koristimo za potrebu vodoopskrbe čak i u lošijoj situaciji nego te 2012. godine. Međutim, u akumulaciji Butoniga je oko metar i 20 centimetara viši nivo nego 2012. u istom periodu, odnosno ima dva milijuna kubika vode više, pojašnjava direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić.

To je, veli, u ovom trenutku dobra vijest te napominje da je taj ‘višak’ zapravo plod toga „što smo od siječnja do danas, pumpali vodu iz rezervnog izvora Bulaž, čime se štedjela voda u akumulaciji“.

Nežić kaže da je u ovom trenutku teško procijeniti kada bi Butoniga mogla presušiti. Iako oborina nema nigdje na vidiku, nada se da toga neće doći.

– Apeliramo na naše građane i potrošače da racionalno postupaju s vodom, da je troše odgovorno. Ako se učinak ovog apela ostvari, možda do restrikcije niti neće doći, govori Nežić istaknuvši da prije uvođenja restrikcije imaju još jedan adut, „još jedno preusmjeravanje, čime bi se rasteretili preopterećeni dijelovi sustava“. (Istra24).

Povezane vijesti