Puno žalbi na alergije: Pelud visokoalergenih biljaka preplavila zrak ovog ljeta

Objavljeno: 30. lipnja 2024. u 17:40h

Ovih dana, mnogi izražavaju nezadovoljstvo zbog problema s alergijama, a neki upiru prstom u saharsku prašinu kao uzrok. Iako je utjecaj saharske prašine na alergije teoretski moguć, zbog svojstva nošenja dodatnih alergena, čini se da je veći problem zapravo obilje peludi visokoalergenih biljaka.


Visoke temperature zraka, u kombinaciji s čestim kišama i dovoljno vlage u tlu, stvorile su idealne uvjete za bujanje jednogodišnjih korovnih biljaka u regiji. Među njima su i one koje imaju značajan potencijal za izazivanje alergijskih reakcija.

Prema podacima NZJZ Andrija Štampar, primjerice u Poreču je trenutno prisutna visoka razina peluda crkvine (Parietaria sp.), izrazito jakog alergena. Crkvina, korov široko rasprostranjen diljem Mediterana, cvjeta u uvjetima koji su ovogodišnje ljeto dosad bili više nego povoljni.

Peludna mjerenja i prognoza za Poreč, izvor: NJZJ Andrija Štampar

Visoka razina peludi crkvine bilježi se i u Puli, gdje joj se pridružuju i brojne peludne livadne biljke iz porodice trava, poznate po svom visokom alergenom potencijalu. U zraku ima također i znatne količine peludi manje alergenog trputca. U Pazinu je situacija nešto bolja, no i u središnjoj Istri zabilježene su umjerene koncentracije peludi.

Peludna mjerenja i prognoza za Pulu, izvor: NJZJ Andrija Štampar

I u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebno u Zagrebu, zabilježene su povećane koncentracije peludi, uključujući vrlo visoke razine peluda koprive koja, srećom, ima nizak stupanj alergenosti. U Dalmaciji je, za razliku od ostalih dijelova zemlje, stanje generalno povoljnije. (P.R./IM).

Povezane vijesti