Proljetno vrijeme se nastavlja, vikend donosi drugu marčanu buru

Objavljeno: 08. ožujka 2023. u 13:07h

Razmjerno toplo, ranoproljetno vrijeme nastavlja se i idućih dana, međutim stiže nam brzi kišni val, a zatim i bura.


Poljoprivrednici već priželjkuju kišu, a ona nam se sprema u petak kada stižu male do umjerene količine. Brzi kišni val premjestit će se preko cijelog područja, a najznačajnije količine očekujemo oko Učke te na riječkom području. Prema većini modela, na ostatku područja valja očekivati 5-10 mm.

Pošto polako ulazimo u topliji dio godine, u idućim tjednima i mjesecima prognoze količine oborina zbog njihovog konvektivnog karaktera bit će sve nepreciznije, te će se modeli poprilično “mučiti” da prepoznaju gdje će pasti njihova glavnina.

6-satne oborine u petak, izvor: WRF, Istramet

Vikend nam donosi još jednu umjerenu promjenu vremena, a nju ćemo osjetiti po zahladnjenju i buri, međutim ne očekuje se značajniji pad temperature zraka. Ako pod prvu buru računamo ona koja je puhala na prijelazu iz veljače u ožujak, onda možemo reći kako nam subota donosi drugu marčanu buru.

Ipak, prema svemu sudeći ona neće dugo potrajati. Slabljenje vjetra izgledno je već krajem nedjelje.

Marčana bura krajem subote, izvor: WRF, Istramet

Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako nam ožujak ne donosi velike meteorološke turbulencije, iako će povremeno biti brzih hladnih fronti koje će strmoglaviti temperaturu za 5-10 °C na dan-dva. Obilnije oborine također nisu izgledne u idućem razdoblju, međutim to se može brzo promijeniti u idućim izlazima modela. (P.R./IM).

GFS ensemble, izvor: Wetterzentrale

Povezane vijesti