Prognoza koja će utišati klimatske paničare – ništa od “lucifera” i rekordnih vrućina, stižu nove fronte

Objavljeno: 28. srpnja 2023. u 17:52h

Koliko smo se proteklih nekoliko tjedana naslušali proročanstva o “najgorem ljetu ikad”, dok su novinari orgijali s naslovima kako će nam turisti zbog vrućine bježati na Baltik. Vrijeme će u idućem razdoblju ipak pokazati da ima druge planove, a možda nam se gosti budu čak i žalili zbog neuobičajene svježine.


Ono na čemu su svi pali u prijašnjim tjednima je to da ne treba miješati vrijeme i klimu. Zaključke o određenim klimatskim promjenama možemo donijeti tek nakon analize višegodišnjih podataka, a ne na temelju nekoliko tjedana. Ali idemo daje…

Nakon toplinskog vala uslijedila su jaka nevremena u regiji, a vrijeme se zatim malo smirilo, međutim to neće dulje potrajati. I u idućim danima pratit će nas mjestimične nestabilnosti uz mogućnost lokalnih pljuskova, dok je krajem idućeg tjedna sve izgledniji izraženiji prodor osjetno svježijeg i vlažnog zraka s Atlantika.

Krajem idućeg tjedna sve je izgledniji novi prodor osjetno svježijeg i vlažnost zraka, izvor: WRF, Istramet

Već nedjelju meteorološki valja ozbiljnije popratiti. Dio modela predviđa poprilično jak razvoj oblaka koji ponovno može završiti obilnim oborinama, jakim vjetrom i tučom. Pogledajmo kako to vidi DHMZ-ov ALADIN.

Glavnina promjene ipak stiže idući tjedan, naročito na njegovom samom kraju kada valja očekivati kišu, pljuskove i grmljavinu. Prema trenutnim izračunima modela izgledno je i značajnije osvježenje, naročito u našim predjelima te u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Temperature zraka tijekom vikenda čak bi se mogle sniziti ispod višegodišnjeg prosjeka uz značajan suficit oborina.

Naravno, u ovim ljetnim mjesecima pouzdanost prognoze iza 5 dana značajno opada, stoga prognozu oborina valja uzeti s rezervom, međutim s popriličnom sigurnošću možemo reći kako novih toplinskih valova nema na vidiku. Glavnina ljeta vjerojatno je iza nas! (P.R./IM).

Krajem idućeg tjedna temperature zraka čak bi se mogle sniziti ispod prosjeka, izvor: Wetterzentrale

Povezane vijesti