Prijete nam ekstremi! Ulazimo u kišan period, potrajat će tjednima

Objavljeno: 09. svibnja 2023. u 10:28h

Sa srijedom ulazimo u dugotrajan period promjenjivog vremena. Jasno, kiša neće padati 0-24, međutim povremeno će biti izraženih kišnih valova koji regiji mogu donijeti velike količine kiše uz mogućnost bujanja potoka i rijeka.


Suma oborina u idućih dana na gotovo svim prognostičkim modelima izgleda dojmljivo. Najviše kiše očekuje alpsko područje i Dinaride gdje može pasti više od 200 mm, od čega dio u obliku silovitih pljuskova. Lokalno će zasigurno biti i obilnijih količina.

Suma oborina u idućih 7 dana

Ovakvo stanje možemo zahvaliti iznimno slaboj azorskoj aticikloni i postojanom bloku iznad Skandinavije. U takvoj situaciji otvaraju se vrata neprestanim prodorima relativno hladnog i svježeg zraka s Atlantika uz razvoj Genovskih ciklona. Prošle zime u više navrata pitali smo se gdje su nestale Genovske ciklone, pa evo ih u posljednjoj trećini klimatološkog proljeća!

Jesenska sinoptička situacija omogućit će konstantne prodore hladnog i vlažnog zraka prema Genovskom zaljevu

Što to znači za naše područje? Vrlo promjenjivo i svježije vrijeme od prosjeka! Kiša će biti svakodnevna pojava, a iako će se povremeno koji dan biti stabilniji uz dulja sunčana razdoblja, od dugotrajnije stabilizacije nema ništa. (P.R./IM).

Povezane vijesti