Ponavlja se 2012. godina? Sezonske prognoze upućuju na pakleno ljeto

Objavljeno: 18. svibnja 2022. u 16:07h

Deficit oborina u Istri traje već gotovo godinu dana, odnosno od lipnja 2021. godine, a čini se kako bi se takav trend mogao protegnuti i u iduće klimatološko ljeto koje obuhvaća lipanj, srpanj i kolovoz. Sličnoj situaciji svjedočili smo 2012. godine.


Prema sezonskoj prognozi koju je danas objavio Accuweather, Europu očekuje pakleno vruće ljeto, a odstupanja će najizraženija biti na Balkanu gdje će se maksimalne vrijednosti kretati oko rekordnih. Broj dana s temperaturama višim od 32 °C bit će značajno veći u odnosu na prosjek.

Periode vrućeg vremena povremeno će prekidati jake fronte koje mogu donijeti opasne vremenske prilike uz grmljavinske pljuskove i oluje koje bi mogle vrlo nepovoljno utjecati na poljoprivredu, naročito na žitarice, kukuruz, ali i neke povrtne kulture. Ipak, kiša će biti dobrodošla, a signal za sušu nešto je manji u odnosu na prošlu godinu.

Accuweather sezonska za ljeto 2022.

Što takva prognoza znači za Istru i okolicu? Nadolazeće ljeto vjerojatno će biti slično onom iz 2017. godine, a ekstremniji scenarij ne isključuje reprizu 2012. godine.

Ljeto će biti dugo i vruće, ali moglo bi biti bogato brzim frontama sa sjeverozapada kontinenta, tzv. shelf cloudovima, tramontanama i potencijalno opasnim vremenskim prilikama što ćemo intenzivno pratiti na Istrametu! (P.R./IM).

Povezane vijesti