Polarna svjetlost iznad Hrvatske, uspješno je i predviđena

Objavljeno: 10. svibnja 2024. u 23:47h

Ranije tijekom dana pisali smo o iznimnoj aktivnosti Sunca te sunčevoj oluji koja stiže, a koja bi mogla rezultirati pojavom polarne svjetlosti (aurora borealis) iznad Hrvatske. To se i ostvarilo!


Sve je započelo s viješću o jakoj aktivnošću našeg Sunca. Naime, na njemu su vidljive brojne “mrlje”, odnosno pjege, što ukazuje na pojačanu aktivnost. To je uobičajeno pošto se približavamo vrhuncu solarnog ciklusa 25 koji je započeo krajem 2019. godine.

Današnje ogromne sunčeve pjege:

NASA je još ranije izdala priopćenje o dolasku snažne geomagnetske oluje koja će pogoditi Zemlju oko 11. svibnja, dok se večeras na aktualnoj prognozi pojave aurore moglo vidjeti kako će se ona vjerojatno vidjeti i iz sjeverne Europe.

Uz malo sreće i vedro nebo, ona se vidjela još i južnije uključujući cijelu Hrvatsku. Posebno je dojmljivo bilo u predjelima gdje nema jakog svjetlosnog zagađenja koje posljednjih godina predstavlja sve veći problem ljubiteljima neba i astronomima.

Priroda nam je priskrbila još jedan nezaboravan spektakl, nadamo se da ste na tren zastali i uživali u prizoru, jer tko zna kada će se ovo opet ponoviti… (P.R./IM).

Aurora iznad Istre, foto: Petar Radovan
Uživanje u nesvakidašnjem prizoru (Žužići, Tinjan), foto: Petar Radovan

Uspješna prognoza pojave aurore:

Povezane vijesti