Ožujak bi mogao pokazati zašto je “luđak”, u utorak izgledna kratkotrajna i jaka promjena

Objavljeno: 11. ožujka 2023. u 11:45h

Na prijelazu između dva godišnja doba ne trebaju nas iznenaditi kratkotrajne i žestoke hladne fronte, a upravo takva vrlo vjerojatno stiže nam na u noći s utorka na srijedu.


Zahvaljujući prodoru hladnog zraka sa sjevera Europe uz mogućnost stvaranja ciklone, u naš dio Sredozemlja nakratko će se vratiti turbuletno vrijeme.

Nakon današnje bure koja će tek prolazno biti jaka, temperature zraka malo će se sniziti, ali i dalje će biti iznad prosjeka. Takvo stanje vjerojatno će se promijeniti u utorak kada je sve izglednija destabilizacija atmosfere kao prethodnica hladne fronte.

Kao posljedica izraženijeg prodora hladnog zraka sa sjevera kontinenta kojeg će malo usporiti Alpe, izgledno je stvaranje sekundarne ciklone oko Genovskog zaljeva. U takvoj situaciji naši krajevi najprije će se naći u južnom sektoru ciklone, a zatim slijedi zahladnjenje i prolazno intenzivne oborine.

U gorju će pritom kiša vrlo vjerojatno naglo okrenuti na snijeg uz mogućnost stvaranja pokrivača u kraćem vremenskom roku, stoga nemojte da vas nagla promjena vremena iznenadi te pratite razvoj stanja idućih dana na portalu.

Kao što često i biva s ovakvim promjenama vremena u ožujku, vrijeme će se brzo smiriti, stoga nam drugi dio tjedna vjerojatno ponovno donosi djelomice sunčano vrijeme uz temperature zraka primjerene dobu godine. (P.R./IM).

Povezane vijesti