Ovogodišnji toplinski val u Velikoj Britaniji ipak nije ni do koljena onom iz 1976. godine

Objavljeno: 28. srpnja 2022. u 09:37h

Ovogodišnji toplinski val u Velikoj Britaniji digao je veliku medijsku buru. Naime, temperature zraka po prvi put u povijesti mjerenja popele su se iznad 40 °C, o čemu smo i mi pisali.


Međutim, toplinski val trajao je jako kratko, samo tri dana, odnosno 18., 19. i 20.07., nakon čega je uslijedilo naglo zahladnjenje. Temperatura zraka u Londonu već 21.07. bila je čak 13 °C niža, a daljnje zahladnjenje nastavilo se i idućih dana.

Ovogodišnji toplinski val trajao je samo 3 dana, izvor: Ogimet

Vrijednosti temperature ovog tjedna nešto su niže od prosječnih višegodišnjih za ovaj dio godine, a jačih zatopljenja nema na vidiku do daljnjega. Noćne temperature zraka kreću se oko 15 °C,  a dnevne do 23 °C.

Kada zavirimo u prošlost, vidimo kako je u povijesti mjerenja bilo značajno dugotrajnijih toplinskih valova na tom području, iako je ove godine zabilježena rekordno visoka temperatura, toplinski val bio je iznimno kratak, jedva da je trajao 72 sata.

U meteorološkim arhivima često se spominje 1976. godina kada je toplinski val u Velikoj Britaniji trajao čak 15 dana! Od 23.06. do 07.07. temperature zraka svakodnevno su prelazile 30 °C, odnosno područje je bilo u stanju toplinskog vala.

Pritom je rekordna vrijednost temperature od 35,9 °C zabilježena u Cheltenhamu, što je ipak daleko ispod ovogodišnjeg rekorda, ali u kombinaciji s dugotrajnim vrućinama i sušom smjestila je spomenutu godinu u meteorološke anale.

U odnosu na 3-dnevni toplinski val ove godine, dugotrajna ekstremna toplina od čak 2 tjedna uzrokovala je brojne probleme u Velikoj Britaniji koja je nenaviknuta na dugotrajne mediteranske temperature. Mnogo ljudi završilo je u bolnici zbog sunčanice, srčanog udara, a porastao je i broj astmatičara.

Lyme Regis 1976. godine, preuzeto s Wikipedia, geograph.org.uk

Tadašnji mediji izvještavali su o velikim požarima koje pustoše šume, a sve u kombinaciji s dugotrajnom višemjesečnom sušom. Naravno, ni svima poznati naslovi o topljenju asfalta nisu izostali.

Te godine ljetna toplina nije bila događaj “sam za sebe”, već je uslijedila nakon iznimno suhog proljeća i zime, a zanimljivo kako se ljetno vrijeme nastavilo i u kolovozu koji je donio više od 300 sunčanih sati uz dnevne temperature zraka od 25 do 30 °C.

Kada promatramo ovaj fenomen iz globalne perspektive, možemo uočiti kako je on bio regionalne prirode, tj. područje Velike Britanije bilježilo je najveće odstupanje od prosjeka na svijetu. Za razliku od ove godine kada su toplinski valovi “poharali” velik dio Europe i svijeta. (P.R./IM).

Temperaturno odstupanje u srpnju 1976. godine u odnosu na prosjek 1951.-1980. (GISS, NASA)

Povezane vijesti