Od srijede kao da ulazimo u jesen, slijedi dug period promjenjivog vremena

Objavljeno: 07. svibnja 2023. u 10:11h

Iako će se atmosfera destabilizirati već u ponedjeljak, relativno povoljno vrijeme očekuje nas do sredine tjedna kada će stanje početi priličiti jeseni.


Sredinom tjedna stiže nam jaka promjena uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a lokalno će biti i obilnijih količina oborina. Temperature zraka osjetno će se sniziti, na cijelom područja ispod prosječnih za doba godine. Osjećaju svježeg vremena doprinosit će i vjetar.

Obilnije oborine u prvom dijelu četvrtka

Glavnina oborina u idućih 7 dana past će u alpskom području, što se dobro može uočiti na priloženoj karti ukupne sume oborina našeg WRF-a. U većem dijelu Europe temperature će pasti ispod prosjeka, a anomalija će najveća biti upravo na našem području.

Krajem idućeg tjedna, područje hladnijeg vremena od prosjeka protezat će se od Španjolske pa sve do Rusije, dok će proljetna toplina kao metlom biti pometena sa starog kontinenta natrag u Afriku!

Kumulativne oborine u idućih 7 dana

Tako stanje koje će prema svemu sudeći potrajati više tjedana, a možda i do kraja mjeseca, možemo zahvaliti netipičnoj sinoptičkoj situaciji za svibanj koji postaje meteorološki sve ekstremniji mjesec.

Slaba azorska anticiklona i razvoj bloka na sjeveru kontinenta omogućit će konstantne prodore hladnog zraka sa Atlantika. Takvo stanje vjerojatno će potrajati jako dugo, možda i do klimatološkog ljeta. (P.R./IM).

Povezane vijesti