Obilna kiša pogodila dijelove Hrvatske, noćas stiže i u Istru

Objavljeno: 16. rujna 2022. u 12:19h

Proteklih dana obilna kiša pogodila je dijelove Hrvatske, a konkretnije količine noćas konačno stižu i u Istru.


Prema podacima DHMZ-a, u posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Gorskom kotaru. Meteorološka postaja Crni Lug tako je izmjerila čak 102 mm kiše. Obilne kiše bilo je diljem unutrašnjosti Hrvatske, izdvojimo: Daruvar (79 mm), Karlovac (68 mm), Zagreb (53 mm), Osijek (45 mm)…

Obilnija kiša Istru je zaobišla, a tko je pratio naše objave, a ne gledao isključivo sličice na gotovim prognozama nije iznenađen takvim razvojem situacije. U brzoj jugozapadnoj struji uvijek dominiraju orografske oborine, stoga ni ne čudi što je najviše kiše palo u Gorskom kotaru.

S hladnom frontom, noćas kiša stiže i u Istri. Pritom su značajne količine izgledne i na jugu i zapadu Istre, dok na moru može biti jačih sustava s obiljem grmljavinske aktivnosti. Jugozapadni vjetar i jugo naglo će zamijeniti umjerena i jaka bura koja će povremeno imati olujne udare.

S hladnom frontom nastupa i smjena godišnjeg doba. Ljetno vrijeme naglo će zamijeniti jesen, a u danima iza fronte po kotlinama Gorskom kotara može biti čak i mraza.

Vrijeme će se smiriti u subotu navečer, što je uvod u period sunčanijeg, ali i osjetno svježijeg vremena. Temperature zraka bit će malo ispod prosjeka za doba godine, moguće i do samog kraja rujna. (P.R./IM).

6-satne oborine u drugom dijelu noći, izvor: WRF, Istramet
3-satne oborine rano ujutro, izvor: DHMZ, ALADIN
Zapuhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima, izvor: WRF, Istramet
Nakon fronte po kotlinama Gorskog kotara valja očekivati mraz, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti